Miten moni äiti kotiutuu vauvan kanssa sairaalasta peloissaan ja epätietoisena mitä tulee tapahtumaan. Silmät on jo turvonneet kaikesta siitä itkusta ja valvomisesta. Maito ei nouse, vaikka muka pitäisi. Mikä minun kehoani vaivaa, kun ei sitä maitoa nyt tule suihkuamalla. Ei minusta olekaan äidiksi. Minkälainen äiti ei pysty edes lastaan imettämään? Kaikkien muiden rinnat pulppuaa maitoa ja ne luovuttaakin sitä. Minun vauvani huutaa huutamistaan, imee ja huutaa, rintoihini sattuu. Viereinen äiti imettää ja lepertelee vauvalleen, hänen vauvansa on tyytyväinen. Minua hävettää, ei huvita edes sanoa mitään tuolle äidille, jolla kaikki vaikuttaa olevan niin ihanasti. Onkohan se vika minussa vai tuossa vauvassani, onkohan se sairas, apua, pitääköhän nyt pyytää lääkäriä katsomaan. Mitä jos ei tämä imettäminen nyt onnistukaan, olisikohan parempi nyt vain luovuttaa. Pyydän kätilöä tuomaan lisämaitoa (jota tuo viereinen äiti varmaan luovuttanut), kätilö ei suostu tuomaan vaan kehottaa jatkamaan imettämistä vuorotellen molemmista rinnoista. Vaihdan rintaa uudelleen ja uudelleen, vauva lopulta nukahtaa. Epäilyttää nukahtiko siksikö, että on tyytyväinen vai onko jo niin väsynyt näihin minun surkeisiin rintoihini. Oikeastaan haluan vain äkkiä kotiin täältä sairaalasta, että ei tarvitsisi tuntea näin suurta häpeää ja epäonnistumista. Josko kotona tämä tilanne muuttuu paremmaksi, kun rentoudun, niin maitokin alkaa tulemaan.

Usein tilanne kotiin päästyä helpottaakin, maito alkaa nousta kunnolla, kun äiti rentoutuu tutussa ja turvallisessa ympäristössä. Aina ei kuitenkaan tilanne lähde itsestään korjaantumaan. Imetysongelmat ovat tavallisia ja lähes aina ratkaistavissa, kun apua saadaan oikea-aikaisesti. Se on ihan tavallista, että maidon nousu kestää muutamia päiviä, niin itsellänikin kesti ja annoin tarpeen mukaan omalle vauvalleni korviketta lisäksi. Tärkeintä on se, että vauva saa riittävästi ruokaa. Imettäminen kannattaa aina ja alkuun voi lisämaitoa tarvita, mutta vauvantahtisella ja tiheällä rinnan tarjoamisella useimmiten saavutetaan täysimetyskin. Osittaisimetys on ihan yhtä arvokasta kuin täysimetys. Pienikin määrä äidin rintamaitoa on vauvalle ihan kullanarvoista. Äidinmaito sisältää vastustuskykyyn positiivisesti vaikuttavia suoja-aineita sekä on suoliston kehitystä positiivisesti tukevaa. Tänä päivänä tiedetään jo paljon suoliston yhteydestä kokonaisvaltaisesti terveyteen. Joten jokainen tippa mitä vauva saa äidiltään rinnasta on merkityksellistä vauvan terveydelle. Imetetyt vauvat ovat tutkitusti terveempiä kuin ei -imetetyt. Imettäminen ehkäisee mm. allergioita. WHO:n laskelmien mukaan jokainen imetykseen laitettu euro maksaa itsensä 36-kertaisena takaisin, koska se vähentää sairastavuutta myöhemmin.

Imetykseen on olemassa monia apukeinoja, kuten lypsäminen ja rintakumit. Lisäksi rintojen hoito on tarpeellista varsinkin ensimmäisten viikkojen aikana. Rintojen rasvaaminen esimerkiksi apteekista saatavalla Bepanthenilla (voide) jo muutamaa viikkoa ennen laskettua aikaa, saa rinnanpäistä kimmoisammat ja pehmeät. Kuivat rinnanpäät usein halkeavat, kun imetys aloitetaan ja vauva on lähes 24/7 rinnalla. Oman kokemukseni mukaan suosittelen rintojen hoitoa jo edeltävästi, näin voidaan välttyä rintojen halkeilulta sekä kipeytymiseltä. Imetyksen välissä kannattaa myös voidella koko ajan joko Bepanthenilla tai Lansinoh -lanoliinivoiteella. Imetyssuunnitelmaa voi tehdä jo odotusaikanakin.

Joskus käy niin, ettei kaikesta tuesta ja avusta huolimatta imetys onnistu ja päädytään luopumaan imetyksestä kokonaan. Se on ihan yhtä oikein kuin imettäminenkin. Lähtökohtaisesti perhe itse määrittää avun tarpeensa eli tukea annetaan sen mukaisesti. Imettämisestä luopuminen voi olla juuri se oikea ratkaisu koko perheen hyvinvoinnin kannalta. Siitä ei pidä tuntea syyllisyyttä, elämässä on asioita, joille ei voi mitään, vaikka miten paljon haluaisi. Tärkeintä on kuitenkin se, että vauva saa ruokaa ja on onnellinen. Stressaantunut äiti ei ole koskaan hyväksi vauvalleen, joten jos imetyksen haasteet aiheuttavat liiallista stressiä, voi luopuminen siitä olla paras vaihtoehto.

Hoivaa ja Valoa kotiisi!

– Jonna

© Studio Street 2019